Kleiner groeien om tot bloei te komen

Toen ik voor mezelf begon in 2008 startte ik onder de naam ‘Natuurlijk organiseren’. Ik richtte me met mijn werk vooral op veranderprocessen in organisaties in het Sociaal Domein en bij gemeentes. In mijn ervaring als leidinggevende en bestuurder had ik me veel laten leiden door de principes van het Taoisme – waar de mens gevraagd wordt zich aan te passen aan de universele wetmatigheden. Ik leerde dat wanneer ik teveel op eigen wil werkte, signalen uit mijn omgeving negeerde, het werk niet zo vloeiend liep, dan wanneer ik me overgaf aan iets wat groter was dan ikzelf. Ik leerde in de praktijk dat ‘gras niet harder groeit door er aan te trekken’. Maar dat gras een mooie grasmat wordt, wanneer het de juiste voeding krijgt en de juiste omstandigheden. En dat het soms dood moet gaan om ruimte te geven aan iets anders.
Nu in deze tijd van het virus is dat wat er naar mijn mening ook van ons gevraagd wordt. Ons richten naar wat de natuur ons laat zien. Kleiner groeien om te kunnen bloeien.
Dát wordt m.i. het nieuwe normaal. Dat is wat in ieder leven, in iedere samenwerking, samenleving zo ❤ nodig is: kleiner groeien om tot bloei te komen. En wanneer we tot bloei komen, floreert het geheel!

In dit interview verwoordt Willem Beekmand het mooi en zorgvuldig. Een plant leert ons dat je iets moet opgeven om verder te komen. Mij spreekt daarin de zin aan: “….als je echt iets anders wilt in het leven, moet je iets weggeven van jezelf. Loslaten en erop vertrouwen dat er dan iets nieuws en beters komt.” 

En ik ben benieuwd: Wat heb jij weg te geven om verder te komen?