Yin tijd – leven met de seizoenen

Alles heeft een eigen tijd.
Er is een oercyclus die we in het leven gaan. Van lente, naar zomer, herfst en winter. Elke tijd, elk seizoen heeft zijn eigen kracht en kwaliteit. Deze opeenvolging voltrekt zich niet alleen buiten maar ook binnen in onszelf. In het dag-nachtritme, het jaarritme en de levensfasen. We kunnen leren af te stemmen op deze cyclus, om zo de schatten ervan te ontdekken en te ontvangen.
Maar in de 24uur samenleving zijn we daar ver vanaf geleid. We leven alsof het altijd zomer is, Yang gedreven. De ‘doe- en fixmodus’ regeren de waan van de dag. Waardoor problemen niet werkelijk opgelost kunnen worden. omdat er te weinig is stil gestaan. De verstilling van de winter, de Yin Tijd optima forma, wordt in de 24uur economie overgeslagen. En ook privé, met alle mogelijkheden van internet en altijd ‘aan’-staan, is het ook moeilijk. De verstilling is alleen te vinden wanneer je dat bewust doet.Ik houd er van dat bewust te doen. En wanneer ik afdwaal en er niet zo bewust mee bezig ben, laat mijn lichaam het voelen. Deze maand voel ik het weer bewust: toelevend naar de kortste dag en langste nacht vraagt mijn lichaam me meer naar binnen te gaan. Te verstillen. Niet teveel activiteiten. Ik weet dat er ergens in januari weer een omslag zal zijn. De lente die nadert, energie die weer toeneemt. Te zien en ervaren in de dagen die lengen.
Hoe meer ik heb geleerd te luisteren naar mijn gevoel, de behoeftes van mijn lichaam, hoe meer ik in rust, in balans leef.

Yin-tijd kreeg voor mij dit jaar ook nog een andere betekenis door het initiatief van Gerard Petersen (https://nietskunner.nl/) en Frank Kouws (https://www.frankkouws.com/). Ook zij vinden dat in deze tijd die teveel Yang gedreven is, meer bewustzijn over Yin gebracht moet worden. Zij hebben dit vorm gegeven in een serie gesprekken met vrouwen en mannen. Gesprekken zonder agenda, maar waarin de inhoud zich mocht ontvouwen. Op en top Yin dus.

Toen Gerard me belde in maart van dit jaar en me uitnodigde voor zo’n ontmoeting was ik verbaasd…’Ik???, hoezo ik?’ En voelde ik meteen ook een ‘ja’. Omdat het past bij mijn zielsmissie; bijdragen aan het weer in balans brengen van die beide kwaliteiten Yin en Yang. De basis voor Vrouwenkracht.nu. Via het opgenomen gesprek mocht ik hier helemaal voor uit komen.

De opname was half mei van dit jaar. En omdat alles een eigen tijd heeft, is een halfjaar na opname de ont-moeting in november naar buiten gebracht. Een ont-moeting die zo ontspannen feestelijk startte met thee en gebak. En waarvan de inhoud zich ook zo langzaam mocht ontvouwen. Over voorouders en het fundament waarop wij weer verder leven. Met vallen en opstaan en de levenslessen. Over het belang van innerlijk werk. Over mijn passie voor Lomi Lomi. Over de kracht van liefdevol verbinden en maatschappelijk actief zijn door de plek van Elder in te nemen en te leven. De ontmoeting die eindigde met dankbaarheid… Dankbaarheid die ik voel voor het leven. En die ik nu opnieuw voel na het weer zien van dit gesprek. Dankbaar dat ik mijn deel mocht nemen aan Yin Tijd.
Wil je het gesprek op een stil moment zien en horen? Klik dan op deze link