Persoonlijk leiderschap in times of trouble

In de heldere podcast van Jorn Luka met Karen Hamaker (zie onderaan dit blog) gaat het over astrologie en deze tijd. Maar vooral over het belang van schaduwwerk (zoals Karen het noemt in navolging van Jung) in het belang van persoonlijke ontwikkeling. Wat in mijn ogen de basis is voor (persoonlijk) leiderschap. Zo nodig in deze turbulente tijd!

Uitgebreid heeft Karen het over het feminine en masculine in ieder van ons. En hoe dat er uit ziet wanneer dat niet / en wel in balans is. Ze noemt daarin een belangrijk feminien principe wat ik ook altijd noem in mijn werk: het verduren, het kunnen afwachten. Omdat het feminine ‘weet’ dat alles een eigen tijd heeft. Een rijpingstijd nodig heeft om voldragen te kunnen worden. In de samenleving, in organisaties en in het eigen leven vergeten we dit vaak. Doelen worden gesteld en vergeten dat de ingezette middelen procestijd nodig hebben om het doel te bereiken. Geen maakbaarheid, maar meebewegen met het leven. En het de tijd geven. 

Wat heb ik dàt mogen leren door het leven. Wachten. Geduldig zijn. Niet zo snel zijn. Niet makkelijk voor mij als geboren Ram. Toch wel voorgedaan gekregen…door mijn vader. Hij zei altijd: “Komt tijd, komt raad”. En liet me zien hoe hij dat deed. 
Meer en meer lukt het me, ook al schiet ik er soms nog helemaal aan voorbij. En het innerlijk werk, weer opnieuw naar binnen gaan, helpt me de kunst van verduren te verfijnen. Dat er nog werk aan de winkel is…ja! I’m on my way…

Ik droom ervan dat ieder mens dit doet…dat innerlijk werk. Dat het gemeengoed wordt om steeds, wanneer iets raakt, je jezelf de vraag te stellen…’wat raakt me nu?’ Om zo op te schonen, uit te zuiveren. Meer en meer in vrede met jezelf te leven. Zodat we meer en meer in vrede met elkaar deze prachtige planneet kunnen bewonen met liefde voor al het leven. Met respect voor alle verschillen, juist omdat dat – in mijn ogen – het leven bijzonder maakt.

Het is een lange zit, meer dan 2 uur, om deze podcast te ‘kijk-luisteren’. Zeker de moeite waard. En wanneer je het in ‘hap-klare’ stukken verdeeld ook makkelijk om te doen.

https://www.jornluka.com/the-trueman-show/the-trueman-show-67-karen-hamaker-zondag-live/?fbclid=IwAR3PLTshyrjVGmop7Hq6kJOz-p_X-LivFBIJREAJ3-JjyyJm3ZjWNx4MO7E